serkalarman.com

 
 
Reklam
Ortodontik tedavinin sınırları nelerdir? Her türlü anomali her yaşta düzeltilebilir mi? PDF Yazdır e-Posta

       Her şeyin bir sınırı olduğu gibi maalesef ortodontinin de sınırları vardır. Ortodontinin sınırları yetişkinlerde ve çocuklarda farklılıklar göstermektedir. Özellikle iskeletsel anomaliler çocuk yaşlarda düzeltilebilirken, yaş ilerleyip iskeletsel büyüme yavaşladığında veya sona erdiğinde anomalinin tam olarak düzelme imkanı da ortadan kalkmaktadır.

       Peki çocukken her türlü anomalinin %100 tedavisi mümkün müdür derseniz, cevabım yine hayır olacaktır. Özellikle çok şiddetli iskeletsel Cl.III anomaliler (alt çenenin üst çeneye göre çok fazla önde ve büyük olması bkz.resim xx) veya konjenital (doğumsal) anomaliler her zaman tek başına ortodontiyle düzeltilemeyebilmektedir. Bu tür iskeletsel anomalilerin tam olarak düzelebilmesi için ortognatik cerrahi tek çözüm gibi görünmektedir. Evet şu andan itibaren yeni bir terim daha öğrenmiş bulunuyoruz, peki nedir bu “ortognatik cerrahi”? adı üstünde ;

ortodonti + cerrahi = ortognatik cerrahi

       Ortognatik cerrahi tedavisinde hastalara önce kısa süreli bir ortodontik tedavi uygulanıp dişleri seviyelenmekte , daha sonra ihtiyaç duyulan iskeletsel düzelme cerrahi operasyonla elde edilmektedir. Bu durumda ortodontik tedavinin neden operasyon öncesinde uygulandığı neden operasyondan sonraya bırakılmadığı gibi bir soru akıllara gelebilir. Operasyondan önce uygulanan ortodontik tedavinin tek amacı normalden farklı olarak sadece dişlerin daha düzgün hale gelmesi değildir. Bunu konuyu biraz açmak gerekirse; 2 adet birbirinden farklı boylarda tencere düşünün…şimdi size soruyorum bu tencerelerin her birinin kapağını bir diğerine takacak olursak bunların sorunsuz bir şekilde kapanmasını bekleyebilir miyiz? (bu soruya evet diyenler benim kliniğime sakın uğramasınJ) . İşte alt ve üst çenedeki dişlerde tıpkı bir tencereyle kapağı gibi uyum göstermek zorundadır, aksi halde tıpkı tencere örneğinde olduğu gibi birbirleriyle kapanmada güçlük gösterirler. Cerrahi operasyon öncesinde uygulanan ortodontik tedavi sayesinde alt ve üst çeneler tam olarak uyumlu hale getirilmekte ve operasyonu yapan cerrah (bu kişi genelde plastik cerrah oluyor) çeneleri bir araya getirdiğinde çenelerin anahtar-kilit ilişkisiyle kapanmaları sağlanmaktadır. Peki ortognatik cerrahi operasyonları her yaşta uygulanabilir mi??? Bu tür operasyonlar sonrasında meydana gelen olumlu değişikliklerin, kişinin iskeletsel büyüme ve gelişimiyle sonradan bozulmaması için ortognatik cerrahi uygulamaları kişilerin büyüme ve gelişim çağının sona ermesinden sonra yapılmaktadır. Bu amaçla tercih edilen yaş 18 ve üzeri olmaktadır. Demek ki neymiiişşş??? Ortognatik cerrahi uygulaması için yetişkin olmayı beklemek olmazsa olmazmış. Bu kadar açıklamanın sonunda hala acaba yetişkinlerde de ortognatik cerrahi uygulanabiliyor mu diye soranlarınız varsa (inanın bana var) diye cevap veriyorum, evet uygulanabiliyor.

 

 

 

 

 
Başa Dön          Sonraki Sayfa >
 

Reklam
Reklam
Reklam