serkalarman.com

 
 
Reklam
İnvisalign-Clear Aligners (Görünmeyen Teller) PDF Yazdır e-Posta
serkal arman tarafından yazıldı.   
Perşembe, 31 Ekim 2013 21:01

               Malumunuz, ortodontik tedavi ihtiyacı olan hastaların son zamanlarda en çok merak ettiği konuların başında,  görünmeyen teller yada namı diğer orjinal ismiyle Clear Alignerlar gelmektedir. Bu konuda daha önceki yazılarımı okumuş olanlar (İnvisalign) görünmez teller hakkında yeterince bilgi sahibi olmuşlardır ama her geçen gün artan sayıda hastamın bu konudaki sorularıyla muhattap oluşum, bende, bu konuda güncel bir yazı yazmam gerekliliği kanısını oluşturdu.


 

Görünmeyen teller (clear aligner) denilince ilk akla gelen marka bilindiği üzere " İnvisaling" dır. Invisalign genel olarak bilinenin aksine, şeffaf plaklarla yapılan tedavilerin genel ismi değildir. İnvisalign şeffaf plaklarla ortodontik tedavi yapılmasını sağlayan firmalardan sadece birisidir. Ancak bu tür yöntemlerle yapılan ortodontik tedavilerde, ülkemizde ilk faaliyet gösteren firma oluşu  İnvisalign markasını diğer markaların önüne geçirmiştir. Peki ülkemizde şeffaf plaklarla ortodontik tedavi yapılmasını sağlayan başka firmalar var mı diye soracak olursanız, cevabım EVET olacaktır. Bu konuda ki diğer markalardan bahsetmeden önce görünmez telleri, yani  şeffaf plaklarla yapılan tedavileri 2 ayrı başlıkta incelemekte fayda olduğunu düşünüyorum.

 

A.   Ortodonti laboratuarlarında hazırlanan şeffaf  plaklar (görünmeyen teller)
 
B.    Özel bilgisayar yazılımı ile hazırlanan şeffaf plaklar (görünmeyen teller)


 

        Ortodonti laboratuarlarında hazırlanan şeffaf plaklar

Bunlardan birincisi, yani ortodonti laboratuarlarında teknisyenlerin elle hazırlamış oldukları plaklardan çok basit bir anlatımla bahsedecek olursak; Bu yöntemde her seferinde hastanın ağzından alınan ölçüler teknisyene gönderilir ve teknisyen düzeltilmek istenen dişleri keserek her seferinde düzelme yönünde 0,5 -1 mm hareket ettirir . Sonrasında dişlerin bu yeni konumları üzerine şeffaf plaklar basılır ve bu plaklar hastanın ağzına takıldığında dişleride bu yeni konumlarına doğru harekete zorlamış olur. İşte şeffaf plakların genel tedavi prensibi kısaca budur. Bunu okuduktan sonra bir çoğunuzun ‘’Bu kadar basitmiymiş’’ dediğini duyar gibiyim , EVET bu kadar basit ama siz yine de evde denemeye kalkmayın

Bu yöntemin artıları ve eksilerini kısaca sıralayacak olursak;

 

Dezavantajları

 

    ·         El yordamıyla hazırlanıyor oluşu bu yöntemin en büyük dezavantajıdır. Şeffaf plaklarla yapılan tedaviler oldukça hassas olup, işin laboratuar aşamasında dişlerin gereğinden az hareket ettirilmesi, istenilen diş hareketinin oluşmamasına, fazla hareket ettirilmesi ise apareyin ağıza oturmamasına neden olacaktır. Kısacası tedavinin bütün başarısı teknisyenin ellerine kalmaktadır. Ayrıca, ne kadar tecrübeli olurlarsa olsunlar, teknisyenlerin ağız içerisinde hangi dişin nereye ve ne şekilde hareket edeceği konusundaki bilgileri maalesef çok ama çok sınırlıdır. Düşünsenize eğer teknisyenler bu işi tamamen kendi başlarına yapabiliyor olsalardı herhalde kimsenin ortodontiste gitmesi gerekmezdi. Yani şeffaf plaklarla gerçekten başarılı sonuçlar elde edilebilmesi için dişlere model üstünde yaptırılan hareketleri teknisyenin değil ortodontistin bizzat kendisinin yaptırması en azından teknisyen yaptırırken başında olması gerekir. Ancak pratikte bu pek mümkün olmadığı için şeffaf plaklarla yapılan bu tedavinin bütün başarısı maalesef tamamen teknisyenin ellerine bırakılmaktadır. Bu durum şeffaf plaklarla yapılan ortodontik tedavilerin başarısını negatif yönde etkilemektedir.

 

    ·              Her bir şeffaf plağın hazırlanması , hastadan yeniden ölçü almayı gerektirir. Bu durum her seferinde tekrar tekrar doktorunuzu ziyaret etmek zorunda olduğunuz anlamına gelmektedir ki, işten izin almanın deveye hendek atlatmaktan daha zor olduğu günümüz koşullarında, bunun sizi nasıl etkileyebileceğini en iyi siz bilirsiniz

 

    ·                Hiçbir zaman konvansiyonel (klasik braket ve teller) yöntemler kadar kontrollü değildir . Tedavi sonuçları başarılı olmakla beraber kusursuz değildir.

 

Avantajları

 

    ·                  Bu yöntemin tek avantajı fiyat olarak diğer yöntemlerle (İnvisalign, Nivol, eCligner) kıyaslandığında maliyetinin biraz daha uygun oluşudur. Ancak her yeni aparey için yeniden ölçülerinizin alınması gerektiğinden, her defasında tekrar tekrar doktorunuza (belki 15 kere ) gitmek zorunda kalabilrsiniz. Bu durumda astarı yüzünden pahalıya gelebilir

 

 Özel bilgisayar yazılımları ile hazırlanan şeffaf plaklar

Bu yöntemle hazırlanan şeffaf plaklar (görünmez tel) için en bilinen örnekler olarak İnvisalign , Nivol (AİR Aligner) ve e-Cligner ‘dan bahsedebiliriz.

 

Dezavantajları

 

    ·               Bu yöntemlerin en büyük dezavantajı, hastadan ölçülerin alınmasını takiben  plakların basılıp hastaya/hekime gönderilmesi sırasında geçen sürenin uzunluğudur. Gerek İnvisalign, gerekse e-Cligner in merkezleri yurt dışında bulunduğu için  arada geçen süre 4 haftayı geçebilmektedir. Bu konudaki tek istisna Nivol AIR Alignerdır. Nivol şeffaf plakları, merkezi İtalya da olan bir firma olmakla birlikte, ülkemizde de 3-D teknolojili tam kapasiteyle faaliyet gösteren bir merkeze sahiptir.

 

    ·               Bu yöntemin bir diğer dezavantajı klasik yöntemlere (braket ve teller) göre maliyetinin yüksek oluşudur

 

    ·               Hiçbir zaman konvansiyonel (klasik braket ve teller) yöntemler kadar kontrollü değildir . Tedavi sonuçları kabul edilebilir seviyede olmakla beraber kusursuz değildir.

 

 

       Avantajları

 

    ·               Hastaya uygulanacak olan bütün diş hareketleri, eğitimli teknisyenlerin kullandığı patentli yazılımlar yardımıyla önce 3 boyutlu olarak bilgisayarda planlanır.. Kısacası bu yöntemde kontrol, klasik ortodonti laboratuarlarında ki teknisyenlerin ellerine bırakılmaz. Her hareket önce dijital olarak 3 boyutta planlanır ve sonrasında hastanın hekimiyle, planlanan bu  hareketlerin realizasyonu ve optimizasyonu üzerine bir konsensusa varılır. Hekimin son onayıyla birlikte plaklar basılıp hastaya gönderilir.

 

    ·                Bu sistemlerde (Air Aligner, invisalign, e-Cligner ) hastadan sadece 1 kere ölçü alınır. Sonrasında takılacak olan bütün plaklar tek seferde hazırlanır. Böylelikle hasta her yeni plak için baştan ölçü aldırmak zorunda kalmaz.

 

UZMAN GÖRÜŞÜ   Şayet doktorunuzu sık sık ziyaret etmek için bahane arayanlardan veya ''elin gavurları kazanacağına, iyi kötü bizim teknisyenler kazansın''  diyenlerden değilseniz ,bilgisayarlar ve özel yazılımlar yardımıyla hazırlanan şeffaf plaklarla çok daha  konforlu ve daha iyi sonuçlar alabilmeniz mümkün..En azından gerek Nivol AİR gerekse İnvisalign her yönüyle kendini bütün dünyaya ispatlamış firmalar...Amerika'yı baştan keşfetmek istemeyenlerin tercihi kanımca bu iki marka olacaktır.

NOT: Bİr sonraki makalemde bilgisayarda özel yazılımlarla hazırlanan şeffaf plak markalarının birbirlerine göre avantaj ve dezavantajlarını sıralayacağım, konuyla ilgilenenler kaçırmasın derim

 

Son Güncelleme: Perşembe, 28 Kasım 2013 22:10
 

Reklam
Reklam
Reklam