serkalarman.com

 
 
Reklam
Ortodontide Mini Vida (implant) Kullanımı PDF Yazdır e-Posta
serkal arman tarafından yazıldı.   
Pazartesi, 28 Şubat 2011 22:36

 

Mini vidalar, ortodontik tedavi esnasında kullanım sıklığı son yıllarda giderek artan metodların başında gelmektedir. Bu yöntemi basitçe anlatmak gerekirse, ortodonti de diş hareketini sağlarken destek aldığımız klasik yapıların (diğer dişler,boyun veya damak) yerine çene kemiği içine yerleştirilen mini vidalar sayesinde çene kemiğinden destek alınması işlemidir. Buraya kadar anlattıklarımdan hiçbirşey anlamayanlardansanız paniğe  gerek yok  . Birazdan örneklerle daha anlaşılır biçimde anlatmaya çalışacağım…
1. animasyondaki vakada;  üst dişlerin alt dişlere göre çok önde olması nedeniyle, üst çenede 2 küçükazı dişinin çekimi ve oluşan çekim boşluğunun ön bölge dişlerinin geriye alınması için kullanımı hedeflenmiştir. Burada dikkat edilmesi gereken ön önemli husus ön bölge dişleri geriye alınırken arkadaki dişlerin de öne gelerek çekim boşluğunu kısmen de olsa kapatmamalarıdır. Çekim boşlukları açmamızın esas nedeni, ön bölge dişlerini geriye alabilmek için gerekli yeri sağlamak olduğuna göre, boşluğun arka bölgesindeki dişlerin öne hareket etmesi bizim hiçbir işimize yaramayacağı gibi hedeflenen tedavi planının da gerçekleşememesine neden olacaktır. Öyleyse bu nasıl başarılacaktır?? Eski geleneksel yöntemlerde ön bölge dişleri geriye alınırken , arka bölgedeki dişlerden destek alınır ve bu esnada arka dişlerin öne gelmelerini engellemek içinde headgear gibi ağız dışı aygıtlardan destek alınırdı. Diğer bir deyişle arka bölgedeki dişlerden ön bölgedeki dişlere uzanan bir lastik ile ön bölge dişleri geriye çekilir,bu esnada ön bölge dişleri geriye hareket ederken arka bölge dişleride aynı kuvvete maruz kaldığı için öne doğru harekete zorlanırdı. Oysa örnek vakada oldugu gibi çekim boşluğunun sadece ön bölge dişlerinin geriye hareketiyle kapatılması istendiğinde mecburen hastaya arka dişleri yerinde tutmaya yarayan headgear (enselik veya başlık) gibi ağız dışı aygıtlar veya alt çene dişlerinden üst çene dişlerine asılan elastikler  (sadece belirli vakalarda) verilmesi zorunlu hale gelmekteydi.  Takdir edersiniz ki bu tür aygıtlar hasta kooperasyonunu oldukça olumsuz yönde etkilemekte ve tedavi başarısını düşürmekteydi. Oysa günümüzde aynı tür olgularda mini vidalar  sayesinde, dişlerden veya enseden destek almak yerine, doğrudan hastanın kendi çene kemiğinden destek alınmakta ve “hasta kooperasyonu” gerekliliği ortadan kaldırılmaktadır.  
Mini vidaların en sık kullanıldığı olgulardan bir diğeri ön bölge dişlerinin hastaların deyimiyle aşağıya doğru fazla sarkmış olduğu ve gülümsediğinde fazlaca dişetinin göründüğü olgulardır . Bu tür hastalar genelde, güldükleri zaman diş etlerinin fazlaca görünmesinden şikayetçidirler. Bu tür vakalarda uygulanacak en efektif tedavi üst ön bölge dişlerinin yukarı gömülmesidir. Bu tür olgularda mini vida kullanımı, diğer dişleri etkilemeden bunu başarabilmek için altın standart kabul edilebilir. Bu vaka örneği ile ilgili animasyonu izlemek için tıklayınız 
Mini vidaların avantajlarını saydıktan sonra akıllara en çok gelen soruya dönersek, bir diğer deyişle “bu mini vidalar uygulanırken canımız çok acıyacak mı, bu mini implantların herhangi bir yan etkisi yok mu? sorusuna… Mini implantların (vidaların) uygulanması lokal anestezi altında gerçekleştiği için kişiler uygulama esnasında herhangi bir ağrı hissetmezler. Daha gerçekçi bir örnek verecek olursak, herhangi bir diş çekimiyle kıyaslandığında diş çekimi işlemini 100 puanlık bir işlem olarak kabul edersek, mini vida yerleştirilmesi işlemi en fazla 10-15 puanlık bir işlem olacaktır. Herhangi bir yan etkisi olup olmadığına gelirsek, dolgu veya çekim yaptırırken başınıza gelebilecek aksilikler (dişi kaybetme, diş köküne zarar verme, mini implantın düşmesi vs…) mini vida uygulaması esnasında da her ne kadar düşük bir ihtimalde olsa meydana gelebilir.  Mini vidanın uygulanışını görmek için tıklayınız. 
Mini implant (mini vida) konusunda yanlış bilinen bir nokta da mini vidalarin hastalar tarafından ayrı bir ortodontik tedavi yöntemi olarak kabul edilmesidir. Oysa mini vidalar (implantlar) bir ortodontik tedavi yöntemi değil, herhangi bir ortodontik tedavi yöntemiyle (lingual ortodonti-incognito, self ligating sistem,klasik metal ve estetik braket sistemleri) birlikte kullanılabilecek yardımcı ekipmandır. Kısacası lingual ortodonti yöntemi de dahil olmak üzere her türlü ortodontik yöntemle kullanılabilirler. Sadece, invisalign yöntemi gibi tellerin ve braketlerin kullanılmadığı tekniklerde mini vida kullanımı henüz fazla yaygınlaşmamıştır. Ancak kullanılabileceğini söyleyen araştırmacılar mevcuttur.  
Son Güncelleme: Çarşamba, 15 Şubat 2012 22:03
 

Reklam
Reklam
Reklam